Son zamanlarda Funders and Founders isimli platformda gördüğüm ve Türkiye şartlarına uyarladığım bir konuyu, siz LiderGirisimci.com okuyucuları için yazılı hale getirdim.
Girişimler Nasıl Doğmalı ve Büyümeli?
Bu adımları mutlaka atmanız gereken adımlar olarak düşünmeyin, kendinizi sorgulamak açısından incelemenizi tavsiye ederim.
1- Problem Bulun
İlk adım olarak, odaklanmanız gereken problemleri bulun. Paranoyak olun ve başkalarının gözden kaçırdığı problemleri fark etmeye çalışın. Bu problemlerin iki özelliği olmalıdır: Yeterince çok kişi bu problemden şikayetçi olmalı ve çözüm önerisini sizde bulmalısınız.
2- Çözüm Üzerinde Çalışın
Bulduğunuz probleme yönelik çözüm önerisini yazılı hale getirin. Üzerinde düşünün ve çözümünüzü daha önce deneyenler olup olmadığını Google ve Yandex gibi arama motorlarında araştırın. Angel.co, Crunchbase ve lidergirisimci.com Veritabanı gibi kaynakları detaylı bir şekilde incelemeyi unutmayın. Bulduğunuz çözümün daha önce denenmiş, hatta başarısız olmuş olması sizi etkilemesin, bu durumu neden başarısız olduğunu inceleyerek öğrenin. Belki de doğru zamanda hayata geçirilmedi ya da yanlış bir şekilde uygulandı.
3- Prototip Oluşturun
Çözümünüzü hayalinizdeki kullanım şekline (mobil, web vb.) göre prototip haline getirin. Bunun için Photoshop gibi bir program kullanabilir veya mockup araçlarını tercih edebilirsiniz. HTML5 ile yapılmış WYSIWYG araçları da işinizi görebilir. Profesyonel bir tasarımcıya taslak çizdirmenizi öneririm, böylece daha profesyonel bir görünüm elde edebilirsiniz. Behance ve Dribbble gibi tasarımcı ağlarını kullanarak bu konuda destek alabilirsiniz.
4- İlk Müşterilerinizi Bulun
Prototipinizi hedef kitle olarak düşündüğünüz 100 kişiye gösterin. Deneyimli girişimcilere ve mentorlara da gösterebilirsiniz. Hedef kitlenizin görüşleri her zaman daha değerlidir.
5- Gözlemleyin, Değiştirin, Geliştirin!
Prototipinizi gösterdiğiniz müşterileri dikkatlice gözlemleyin. Hangi özellikleri sevdiklerini ve sevmediklerini belirleyin. Müşterilerinizin çözüm önerilerini değil, problemlerini dinlemeyi unutmayın. Her geri bildirim sonrasında ürününüz adım adım gelişsin.
6- Kurucu Ortağınızı Bulun!
Tek başınıza olmanız durumunda enerjiniz bölünebilir ve hiçbir konuya tam anlamıyla odaklanamayabilirsiniz. Bu nedenle sizi tamamlayacak bir kurucu ortak bulmanız önemlidir. Venturro, Girişim Fabrikası ve Etohum gibi etkinlikler kurucu ortak eşleştirmeleri için uygun ortamlar sunmaktadır.
7- Şirketinizi Kurun!
Eğer birikiminiz varsa veya ailenizden bir miktar destek aldıysanız, şirketinizi kurun. En sık sorulan sorulardan biri “şahıs şirketi mi, limited şirket mi, anonim şirket mi kurmalıyız?” sorusudur. Yatırımcılar genellikle anonim şirket kurmanızı tercih ederler. Yatırımcıya olan uzaklığınız fazlaysa, geçici olarak şahıs şirketi kurabilir veya bu adımı melek yatırım bulduktan sonra gerçekleştirebilirsiniz.
8- Melek Yatırım Bulun!
Prototipinizi, ilk potansiyel müşterilerinizin geri bildirimlerini içeren bir sunumla melek yatırımcılara götürün. Etohum, GBA gibi oluşumlara başvurabilir veya ürününüzü yalın girişim metodolojisine göre daha fazla geliştirmek için girişim fabrikası programlarına katılabilirsiniz.
9- En Yalın Ürününüzü Ortaya Çıkarın!
Artık prototipten gerçek bir ürüne geçiş aşamasındasınız. Aldığınız yatırım ile fikrinizin en yalın halini lanse edin. Bu aşamada en büyük yanılgı, ürüne tutmayacağı düşüncesiyle gereğinden fazla özellik eklemeye çalışmaktır. Gerçek şu ki, müşterileriniz ürününüzün birçok özelliğini kullanmayacaktır. Bu yüzden ürününüzü müşteri geri bildirimleri doğrultusunda adım adım geliştirin.
10- Kullanıcılarınızı Gözleyin!
Ürününüzü tanıttınız, herkes lidergirisimci.com sayesinde duydu (tabii ki sadece LiderGirisimci’ye dayalı bir pazarlama planınız olmamalı, lidergirisimci.com sadece ilk adımdır). Peki, gelen müşterilerinizin ne kadarı tekrar gelmeye devam ediyor? Eğer ürününüz bir yerlerden hava kaçırıyorsa, ne kadar büyütmeye çalışırsanız çalışın başarılı olamazsınız. Bu nedenle hava kaçıran noktaları bulun ve düzeltmeler yapın.
11- İlk 1000 Üyenizi Kazanın!
Ürününüzün bağlılık yarattığını varsayarak, ilk 1000 müşterinizi kazanmaya çalışın. Eğer fazla bir bütçeniz yoksa, büyük şirketlerden daha büyük bir avantaja sahipsiniz! Hızlı olun, müşterilerinizle birebir ilgilenin, onlara o kadar iyi davranın ki deneyimlerini başkalarıyla paylaşsınlar.
12- Hızlı Büyüyün!
Yavaş ve emin adımlarla ilerleyerek iyi bir iş yaratabilirsiniz. Yatırımcıların yatırımlarından 5-6 yıl içinde büyük bir getiri elde ettiğini düşünürsek, sizin de hızlı büyümeniz gerekmektedir. Bu nedenle hızlı büyüme yolları bulmanız önemlidir. Tüm kanalları deneyin ve en verimli ve sizi en hızlı büyütebilecek olanlara odaklanın. Pazarlama için para harcayarak hızlı büyüme elde edebilirsiniz. Önemli olan en verimli kanalı bulmak ve orada fark yaratmanızdır. (Örneğin, aylık 50.000 TL harcadık ve büyüdük demek yerine, size ne kazandırdığınızı ve uzun vadede sürdürülebilirliğini incelemeniz gerekmektedir.)
13- İlk Faturanızı Kesin!
Müşteri kazandınız, eğer bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz zaten ilk 1000 müşterinizden para kazanmış olmanız gerektiğini varsayalım. Eğer ürününüzde bir şey satmıyorsanız (örneğin, bir sosyal ağ projesi), işiniz biraz daha zor olabilir. Bu aşamada, trafiği ve reklam alabileceğiniz miktarı göz önünde bulundurmanız gereken bazı sorular ortaya çıkabilir. Kişisel tavsiyem, her ne olursa olsun bir şeyler satmaya çalışmanızdır!
14- VC’leri Bulun!
Faturanızı kestiniz ve her hafta katlanarak büyümeye devam ediyorsanız, VC’ler zaten size gelecektir. Gelmezlerse, rakamlarınızı alıp VC şirketlerini ziyaret edin. En büyük yanılgı, sunumunuzun neredeyse %80’ini ürün anlatmaya harcamaktır. Sunumunuzun %30’unda ürünü anlatmanız yeterli olacaktır, geri kalan zamanı şirketinizin potansiyel değerini ve büyüme planlarını anlatmaya harcayın.
15- Büyümeye Devam Edin!
VC’lerden yatırım aldınız ve büyük bir ivme kazandınız. Unutmayın, yatırımcılar yatırımlarının geri dönüşünü isteyeceklerdir. Bu nedenle, büyüme hızınızı sürdürmek ve şirketinizi daha da değerli hale getirmek önemlidir. Müşterilerinizin geri bildirimlerini dikkatlice dinleyin, hizmet kalitenizi artırın ve ürününüzü sürekli geliştirin. Aynı zamanda iş süreçlerinizi optimize edin ve verimliliği artırın.
Bu adımlar, girişimlerin nasıl doğması ve büyümesi gerektiği konusunda genel bir rehber niteliğindedir. Her girişimin kendine özgü özellikleri ve zorlukları vardır, bu nedenle esnek olmalı ve gerektiğinde planları değiştirmelisiniz. Bu adımlar, birçok başarılı girişimin benimsediği genel stratejileri içermektedir.
Unutmayın, her girişimcilik yolculuğu zorluklarla doludur. Önemli olan cesaretinizi ve azminizi koruyarak, hedeflerinize doğru adım adım ilerlemektir. Başarıya giden yolculuğunuzda size başarılar dilerim!
Not: Bu yazı, Funders and Founders platformundaki bir konuya dayanarak Türkiye şartlarına uyarlanmıştır.