Kimisi babasının şirketinden girişimciliği öğrenirken, kimisi de okula giderek bu işi öğreniyor. Bazı insanlar bu kategorilerin hiçbirine girmezler, hemen devreye girerler. Bu tür insanlar genellikle iş yapmak için yanıp tutuşurlar. Benzer düşünen birkaç kişi daha bulduktan sonra ilk girişimi yaparlar.
Bu anlamda gördük ki bu işlere atlayanlar, deneyimlerinden yararlandıkları ve bunu paylaştıkları yazarlar ve kitaplar.
Bir girişimin gelişip büyümesine yardımcı olabilecek, her okunduğunda girişimcilere katkı sağlayabilecek 4 kitabı sizler için derledik.
İnovasyon ve Girişimcilik – Peter Drucker
Girişimcilik doğası gereği yenilikçi olmaya bağlıdır. Bir girişimcinin zihniyetini anlamak istiyorsanız bu kitabı okumalısınız. Yalnız kalsanız bile size çok şey katacak bir çalışma.
Girişimcilik hemen hemen yeniliktir. Yeni bir değer yaratmıyorsanız, girişimci değilsiniz demektir. Bir fast food yeri veya araba yıkama yeri açtığınızda girişimci olmuyorsunuz. Bir girişimcinin nasıl değer yaratabileceğine dair güzel noktaları bu kitap sayesinde göreceksiniz.
Yenilikçinin İkilemi: Yeni Teknolojiler Büyük Firmaların Başarısız Olmasına Neden Olduğunda – Clayton Christensen
Ortaya koyduğun değer inşa edilmek yerine satın alınmaya başlayana kadar, radara yakalanmadan işine devam etmelisin. Tam bir çıkış stratejisi.
Bu kitapta Christensen, şirketlerin çökmesine ve dağılmasına neden olan ve inovasyonu sekteye uğratan sebepler hakkında çok ikna edici bir tartışma yürütüyor. Bu kitapta anlatılan her şey zaman ve strateji açısından güncel kalma özelliğine sahiptir, bu nedenle 40 yıl sonra okursanız değerlidir. Yine de geç kalmayın.
Konumlandırma: Aklınız İçin Savaş – Al Ries ve Jack Trout
Sağlam bir marka olmadan, denizde rüzgara kapılmış bir sesten farkınız yok. Jack Trout’un 1969’da yazdığı konumlandırma makalesinin üzerinden neredeyse 50 yıl geçmesine rağmen Al Ries ve Trout’un yazdığı bu konumlandırma kitabı, internet ve sosyal medyanın kol gezdiği bu dönemde bile güncelliğini koruyor. Pazarlama ve markalaşma açısından size çok yardımcı olacak bu kitabı başucu kitabı yapmanızda fayda var.
Bu kitabın en güçlü yönü; zihninizde sağlam bir konumlandırma stratejisi bırakır ve bunu hayatınızın her aşamasında kullanmanızı sağlar.
Bilimsel Devrimlerin Yapısı – Thomas S. Kuhn
Paradigma uzaktayken değişimi ve dönüşümü biz insanların büyük bir çoğunluğu kolayca göremiyoruz. Hayatınızın herhangi bir noktasında paradigma kayması veya yaklaşım değişikliği olarak adlandırılan bir öbek fiil duyduysanız, bu Thomas Kuhn sayesindedir. Kuhn’un yaklaşımları ve çalışmaları sayesinde inovasyona ve teknolojik sürece büyük katkılar sağlanmıştır.
Harika fikirler her zaman kafa karışıklığı ve kafa karışıklığı yaratır. İnsanların çoğu, ortaya çıkan bu fikri mevcut paradigmaya entegre edemez. Bu nedenle ölçülemezler. Başta da söylediğim gibi; Çoğu insan uzaktayken paradigmadaki değişim ve dönüşümü kolay kolay göremez.