Harvard’dan Ayrılıp İş Dünyasında Efsane Olan İsimler Blog yazısı Üniversiteden mezun olmayan kişiler birçok gence olumsuz örnek olabiliyor ama bazen “Hepsi tesadüf mü?” O da öyle düşünmüyor. Bu, Harvard’dan ayrılan ve kendi alanlarında başarılı olan önemli kişiler hakkında bir blog yazısıdır.
Gönderi, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Matt Damon, şair Robert Frost ve besteci Cole Porter dahil olmak üzere Harvard’dan ayrılan en ünlülerden bazılarını listeliyor. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Harvard’dan ayrılan “önemli” isimlere bir göz atalım. Belki de odak noktası okuldan ayrılmak değil, Harvard’dan ayrılmaktır.
1-Bil Gates
20’li yaşlarında çocukluk arkadaşı Paul Allen ile birlikte Microsoft’u kurmak için Harvard’dan ayrılan Bil Gates. Tarihler okundu: 1973-1975
2- Matt Damon
Her zaman teknoloji devi şirket sahipleri değil elbette ama farklı sektörler için okulu bırakan isimler olabiliyor. Mesele şu ki, zaten “tutku” ile yapılıyor. Ünlü aktör Mat Damon, seçmelere gitmek için sık sık dersleri kaçıran ve ardından oyunculuğu bırakan bir kişidir.
3-Mark Zuckerberg
Harvard’daki yurt odasında başladığı Facebook serüvenini en ince ayrıntısına kadar bilmeyen yoktur sanırım. 2002-2004 yılları arasında okulda yaşayan Zuckerberg, bugünlerde dünyaya meydan okuyor.
4- Şair Robert Frost
Ailesinin maddi sıkıntıları nedeniyle Harvard’dan ayrılan Forst, yazdığı şiirler sayesinde Amerika’nın en ünlü şairi oldu. 1897-1899 yılları arasında Harvard’da okudu.
5-Alexa Von Tobel
Üniversiteden mezun olduktan sonra Harvard Business School’da Psikoloji üzerine bir tez yazan Alexa Von, daha önce kurduğu kişisel finans şirketi para kazanmaya başlayınca tezini yarım bıraktı. Kurduğu şirketin şu anki değeri 100 milyon dolardan fazla.
6- Besteci Cole Porter
Harvard’da hukuk okurken dekanın yönlendirmesiyle bu bölümden ayrılan Porter, Harvard’da aldığı müzik eğitimiyle Amerika’nın en önemli müzisyenlerinden biri oldu. (1913-1914)
7- Dustin Moskovitz
Mark Zuckerberg’in arkadaşlarından biri olan Moskovitz, Facebook’un üçüncü çalışanı. Şirkete olan inancı onun Harvard’ı da bırakmasına neden oldu. Bu sayede şu anda yaklaşık 8.3 milyar dolarlık bir servete sahip.
8-William Randolph Hearst
Şakacı bir kişiliğe sahip olan Hearst, yaptığı şakalar sonucunda okuldan atılır. (Kovulmasa da bitirmesi beklenmiyordu.) Okuldan atıldıktan sonra kurduğu gazete ağıyla Amerika’nın en önemli gazetecilerinden biri oldu. Yurttaş Kane karakterinin de Hearst’ten ilham aldığı söyleniyor.
9- Pete Seeger
Harvard’da bursluyken müziğe olan tutkusu, çalışmalarını başarısızlığa uğrattı ve ardından okulu bıraktı. 1950’lerde yaptığı müzikle kitleleri coşturan bir müzisyen oldu. Topluma yön verme açısından Amerika’nın en önemli isimlerinden biri olduğu söyleniyor.
10- Edwin H. Kara
Harvard’da kimya okurken ilk yılında polarize ışıkla yaptığı deneyler sonucunda Polaroid fotoğraf makinesini icat etti. 1957’de eski okulu Harvard tarafından kendisine fahri doktora verildi.
Okulu bırakmak ya da bırakanların hikayelerinden ilham almak istiyorsanız önce Harvard’ı kazanmak için çaba sarf etmenizde fayda var.
Kendi başarılı kişisel finans web sitesini kurmak için Harvard Business School’dan ayrılan Alexa Von Tobel ve sosyal aktivist ve lider haline gelen bir halk müzisyeni olan Pete Seeger gibi daha az bilinen isimleri de içeriyor. Gönderi, odak noktasının okulu bırakmak değil, daha çok bu bireylerin potansiyelleri ve Harvard’dan mezun olmamalarına rağmen tutkularının peşinden gitme ve başarıya ulaşma yetenekleri olması gerektiğini öne sürüyor.