1. Anasayfa
  2. Rehber

Silikon Vadisi’nde Türk kahvesi içmek

Silikon Vadisi’nde Türk kahvesi içmek
0

“Dünyanın her yerinden mühendis ve girişimcilerin içinde yaşamak hayali kurduğu Silikon Vadisi’nde, önemli başarılara imza atmış pek çok Türk iş insanı da yaşamakta. Memleketlerinden uzakta yaşayan bu başarılı insanlardan bazısını daha yakından tanıyalım.” Muhammed Furkan Yeğin yazdı.

Dünya çapında başarılı girişimlere ve teknolojik gelişmelere ev sahipliği yapan Silikon Vadisi, ABD’nin Kalifornia Eyaleti’nde bulunuyor. Çok fazla bilişim ve teknoloji firması olması sebebiyle bu bölgede çip üretimi de oldukça fazla. İsmini de bölgede yoğun bir şekilde üretim ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan silikon çip üreticilerinden almış olan Silikon Vadisi, esasında Kuzey Kalifornia Eyaleti’nde bulunan San Jose Vadisi’nin, dünya çapında tanınan başka bir ifadesi. 1800’lü yılların ortalarına doğru zengin altın yataklarının keşfedilmesi ve çeşitli gıda maddelerinin üretimi için elverişli bir bölge olduğu anlaşılması, girişimcileri bu bölgeye çekti. Ülkenin önde gelen girişimcilerinin burada yaşamaya başlaması, daha sonra dünyanın en önemli üniversitelerinden ikisi olan Kalifornia ve Stanford Üniversiteleri’nin burada kurulması ile bölge kısa sürede girişimcilik ve teknoloji merkezi haline geldi.

Dünyanın her yerinden mühendis ve girişimcilerin içinde yaşamak hayali kurduğu Silikon Vadisi’nde, önemli başarılara imza atmış pek çok Türk iş insanı da yaşamakta. Memleketlerinden uzakta yaşayan bu başarılı insanlardan bazısını daha yakından tanıyalım…

Egemen Taş, 2003 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun oldu, 1999’de Türkiyede kurduğu Korugan adlı siber güvenlik şirketi, Comodo tarafından satın alınınca, Egemen Taş Comodo şirketi bünyesine girerek New Jersey’de yaşamaya başladı. Ürettiği programlar CIA tarafından kırılması çok zor programlar olarak gösterilmiştir. Egemen Taş, ABD’de siber güvenlik alanında başarılı girişimleri ile Turk of America Magazin tarafından 40 yas altı 40 en etkili Amerikalı Türk arasında gösterilmiştir. Şimdi kendi kurduğu TransientX siber güvenlik firmasının CEO’su olan başarılı iş adamı, 500 kişilik bir AR-GE ekibi kurarak Türkiye’de siber güvenlik alanında istihdam alanı oluşturmayı hedefiliyor. Üretmeye devam ederek dünyada kalıcı iz bırakmak istediğini belirten iş adamı, Amerika’ya etki çemberini genişletmek için geldiğini söylüyor.

Mehmet Ozan Kabak, 1985’te Ankara’da doğdu. 2008’de ODTÜ’den mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Başarılı bir akademik hayatın ardından yaklaşık 3 yıl OptumSoft şirketinde, önemli bir akademisyen ve bir Silikon Vadisi girişimcisi olan Prof. David Cheriton ile çalışma fırsatı buldu. Başarılı iş insanı daha sonra kendisi gibi Silikon Vadisi’nde bulunan birkaç Türk girişimci ile insanların konum bazlı haberlere erişim sağlayabileceği bir platform olan Stinger uygulamasını kurdu. Başarılı Türk iş adamı, Amerika’da edindiği bilgi birikimi ve oluşturduğu network imkanı ile gelecekte merkezi Türkiye’de olan bir teknoloji girişimi kurmayı hedefliyor. Bu girişim hedefine ek olarak ailesi ve memleketine duyduğu yoğun özlem sebebiyle de gelecekte Türkiye’ye dönme hayali olduğunu belirtiyor Mehmet Ozan Kabak.

Selçuk Atlı, bir teknoloji girişimcisi ve müzisyen. Şimdi, Bunch isimli bir oyun platformunun kurucusu ve CEO’su olan başarılı girişimci, daha önce Boostable ve SocialWire isimli şirketleri kurup ikisini de satmıştır. Silikon Vadisi’nin global pazar imkanından faydalanmak için Amerika’ya geldiğini belirten Türk iş insanı, Türkiye’de çok yetenekli ve pratik zekalı girişimcilerin olduğunu belirterek, Türkiye’de Amerika’dan daha ucuza teknoloji ve ürün geliştirme olanağı bulunduğunu da ekliyor.

Ek olarak kısaca bahsedecek olursak;

Silikon Vadisi’nde kadın melek ağının başındaki isim, Silikon Vadisi’nin en ünlü kadınlarından ve aslen İstanbul Modalı olan Magdalena Yeşil, Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünde eğitim aldıktan sonra 10 yıl kadar farklı alanlarda çalışıp Silikon Vadisi’ne yerleşen başarılı bir Türk kadın girişimci ve Aysenur Guler Consulting’in Kurucusu: Ayşenur Güler. Google merkezde kurumsal ve tüketiciye yönelik pazarlama projelerini yürüten ve Turk of America Dergisi tarafından ’40 yaş altı en etkin 40 genç’ arasında 9. Seçilen Esra Güler ise Malatya doğumlu. İlkokulu bir köy okulunda tamamlayan, Udemy’nin kurucusu Eren Bali, Snapchat’de büyüme stratejilerinden sorumlu olan Miray Alanlar, Amerikalı öğrencilerin sınavlarına hazırlanmak için kullandığı bir sınav hazırlık uygulaması olan Score Beyond’un kurucusu Emrecan Doğan, şu an Google’ın başarılı mühendislerinden biri İsmail Sebe, Yonja şirketinin kurucusu ve aynı zamanda ABD’nin en büyük güneş enerjisi dağıtıcısı olan CivicSolar’ın kurucusu Kerim Baran, bünyesinde Ebay gibi dünya devlerini barındıran, mobil reklam ve pazarlama konusunda çözümler sunan Mobile Action’ın kurucusu Aykut Karaalioğlu, bulut tabanlı yazılım geliştirme platformu olan Koding’i kardeşi ile birlikte kuran başarılı bir girişimci Devrim Yaşar, Superonline’ın kurucusu ve büyük veri alanındaki son girişimi “Maana” ile adından söz ettiren Babür Özden ve kendisinden bahsetmediğimiz nice Türk insanı, Silikon Vadisi’nde çok önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Elde ettikleri başarılar ile aynı zamanda ülkemizi güzel bir şekilde temsil eden bu insanların Apple, Windows, Facebook, Google, Intel, Twitter gibi dünyanın en büyük şirketleri ile Silikon Vadisi’nde aynı pastadan pay almış olmaları takdir edilesi bir başarı. Çoğu ülkesine faydalı olmak isteyen bu insanların, bazı akşamlar Türk kahvesi eşliğinde, özlemle memleketlerini düşündüğü zamanlar muhakkak oluyordur diye düşünüyorum. Böyle içilen kahvenin lezzeti de bir başkadır muhakkak.

Öyleyse bize de afiyet olsun demek düşer…

Muhammed Furkan Yeğin

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir