Üretken Bir Hayat Yaşamak için Uygulanabilecek Zaman Yönetimi Stratejisi
0

Benim için alışkanlık haline gelen en büyük sorun, karşıma çıkan her fırsata düşünmeden ‘evet’ demek. Bu sorunu yalnızca ben yaşamıyorum, sonuçta birçok girişimci her şeyi başarmak için çabalıyor.

Üniversitede öğrendiğim şeylerden biri, kariyerimizde bir sonraki adıma daha hızlı ilerlemek için sürekli motivasyonu yüksek seviyede tutmanın önemli olduğuydu. Genellikle insanlar daha fazlasını elde etmek için çaba sarf ederler.

Zamanınızı daha iyi yönetmeniz için uygulamanız gereken 3 adım

Çalışma tarzınızı belirleyin
Birçok kişi, üretkenliğin daha çok çalışma ve daha fazla görevle artacağını düşünür. Ancak herkes aynı çalışma yöntemiyle başarıya ulaşamaz.

Paul Graham (Y Combinator’un yatırımcısı) tarafından belirtilene göre, yöneticiler ve girişimciler iki türdür. Birinci tür, günün her saatinde ayrı ayrı bloklar halinde çalışmayı planlayanlardır. İkinci tür ise dakikaları bile planlayarak geçirenlerdir.

Yoğunluğa bağlı olarak yöneticiler ve girişimciler bu yöntemlerden birini seçmek zorundadır. Çünkü bir yöneticinin günü, toplantılar, telefon görüşmeleri, günlük işler ve basit görevlerle doludur. Yoğun bir çalışma temposuna sahip yöneticiler ve girişimciler, karmaşık görevlerle dolu bir günü başarıya ulaşmak için her saati ve hatta her dakikayı bile planlamak zorundadır.

Çalışma programınızı geliştirin
Kişisel çalışma tarzınızı anladıktan sonra, kendiniz için bir çalışma programı oluşturmanız gerekmektedir. Eğer bir yöneticiyseniz, aşağıdaki günlük çalışma programı size uygun olabilir.

09:00 – E-postaları kontrol etme
10:00 – Toplantı ve görüşmelerin planlanması
11:00 – Toplantılara katılma
12:00 – Öğle yemeği
13:00 – Telefon görüşmeleri
Bu tip bir çalışma programı neredeyse tüm yöneticiler için geçerlidir. Programınızı günlük, haftalık ve aylık olarak da planlayabilirsiniz. Hedefiniz, küçük işlere değil, büyük projeleri geliştirmektir.

Eğer bir girişimciyseniz, bazen tüm toplantılarınızı aynı gün içinde yapmayı planlamanız size en iyi yöntem gibi gelebilir. Böylece haftanın geri kalan günlerinde diğer sorumluluklarınız için daha geniş bir zaman yaratabilirsiniz.

Plansız olaylara hazırlıklı olun
Gününüzü veya haftanızı detaylı bir şekilde planlasanız bile, beklenmedik olayların sizi yoldan çıkarması kaçınılmaz olabilir. Birçok e-posta almanız, beklenmedik sohbetler veya dikkatinizin dağılması gibi çeşitli etkenler üretkenliğinizi etkileyebilir.

Ofisteki çalışma arkadaşlarınızla sohbet etmek için gün sonunu tercih etmek ve e-postalarınızı belirli saatlerde kontrol etmek, dikkatinizin dağılmasını engelleyebilir.

Hesaplanamayan birçok durum için sakin kalmaya ve alternatif çözümler üretmeye çalışmanızı öneririm. Hata yapmaktan korkmayın, çünkü her hatadan bir ders çıkarabilirsiniz ve bu size tecrübe kazandıracaktır. Böylece gelecekte oluşabilecek benzer durumları önceden tahmin edebilme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir