1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim

Baskı Altında Sakin Kalmanın Performans Üzerindeki Etkisi – Duygularınızı Yönetmek İle Yolculuk

Baskı Altında Sakin Kalmanın Performans Üzerindeki Etkisi – Duygularınızı Yönetmek İle Yolculuk
0

Baskı altında sakin kalmak ve duyguları yönetme becerisi doğrudan performansla ilişkilidir. TalentSmart tarafından yapılan bir araştırmada, bir milyondan fazla insanın verilerine dayanan sonuçlar dikkat çekicidir: En iyi performans gösterenlerin yüzde 90’ı, stresli zamanlarda duygularını kontrol altında tutabilmeyi başarabilen kişilerdir.

Stresle başa çıkma konusu (ve buna eşlik eden endişe), kesinlikle gereklidir. Beynimiz, bu duygusal durumu en azından bir ölçüde hissetmelidir çünkü stres zararsızdır, sürekli uzamadığı sürece. Berkeley ve California Üniversitesi’ndeki araştırmalar, orta düzeyde stres yaşamadan tersliklerin meydana gelebileceğini göstermektedir. Stresin kontrol altında tutulmasının ne kadar önemli olduğunu da vurgulamaktadır. Doktora öğrencisi Elizabeth Kirby liderliğindeki bir çalışma, stresin başlangıcının beynin bellekten sorumlu yeni hücrelere yönlendiğini ortaya koymuştur. Bu etki, stres aralıklı olduğunda görülür. Stres uzun süreli bir şekilde birkaç dakikadan daha fazla devam ederse, beyin yeni hücrelerin gelişimini baskılar.

Kirby, bu konuyla ilgili olarak şunları söylemektedir: “Stresi aralıklı olarak yaşadığınızda beynin uyanık kalmasını sağlarsınız. Uyanık kaldığınızda daha iyi performans sergilersiniz. Hayvanlar, yaşadıkları aralıklı stresi, fiziksel ortamlarında karşılaştıkları tehditler şeklinde deneyimlediklerini söylüyor. Uzun zaman önce, bu insanlar için de geçerliydi. İnsan beyni evrim geçirdikçe ve karmaşıklığı arttıkça, stresle başa çıkma yeteneği de gelişti.”

Peki, baskı altında sakin kalmayı ve duyguları yönetmeyi nasıl başarabiliriz? İşte bu konuda bazı önemli adımlar:

  1. Sahip olduğunuz şeyleri takdir edin – Zaman ayırarak şükrettiğiniz şeyleri düşünmek, ruh halinizi geliştirir. Araştırmalar, günlük olarak şükran tutumu geliştirmeye çalışan kişilerin daha iyi bir ruh hali, daha fazla enerji ve fiziksel refah sahibi olduğunu göstermektedir.
  2. Farz etmekten kaçının – Farz etme ifadeleri, sadece stres ve endişeye yol açar. İşler farklı yönde gidebilir ve olasılıklar hakkında endişelenerek harcadığınız zaman boşa harcanmış bir zamandır.
  3. Pozitif kalmayı başarın – Olumlu düşünceler, stres içermeyen şeylere odaklanmanıza yardımcı olur. İyi gittiği zamanlarda ve modunuz iyi olduğunda bu kolaydır. İşler kötü gittiğinde ve zihniniz olumsuz düşüncelere maruz kaldığında, zorluk yaşamanız normaldir. Bu durumlarda bile pozitif düşünmeye çalışın. Eğer içinde bulunduğunuz günle ilgili pozitif bir şeyler düşünemiyorsanız, önceki günlere veya haftalara odaklanın.
  4. Teknolojiden ara verin – Stresi azaltmanın bir yolu, bazen teknolojiden uzaklaşmak ve bir nefes almakla ilgilidir. Telefonunuzu kapatmak, sizi kısa bir süreliğine de olsa stresli durumlardan uzaklaştırır. Ne yazık ki, teknoloji sürekli olarak erişilebilir olmanızı bekler. Bir e-posta veya telefon mesajıyla her an rahatsız edilebilirsiniz. Bu nedenle, çevrimdışı olduğunuz zamanları iyi değerlendirin. Bu molaların ne kadar ferahlatıcı olduğunu ve haftalık stresinizi nasıl azalttığınıza şaşıracaksınız. İlk adımın olumsuz sonuçlarını düşünüyorsanız, belki de bunu bir Pazar sabahı denemelisiniz. Çevreniz, çevrimdışı harcadığınız süreyi kabul etmeye başladıkça teknolojiye harcadığınız zamanı giderek azaltabilirsiniz.
  5. Kafein alımını sınırlayın – Kafein içmek, adrenalinin serbest bırakılmasını tetikler. Adrenalin, ayakta kalmak, savaşmak veya tehditlere karşı mücadele etmek için sergilenen bir tepkidir. Avcılıkla ilgileniyorsanız, fazla adrenalin ihtiyacınız olabilir ve kısa bir e-postaya yanıt vermek için kafein almanız gerekmeyebilir. Kafein, beyninizi ve vücudunuzu gergin hale getirir ve kalıcı bir stres yaratan bir etkiye sahiptir.
  6. Uykunuza dikkat edin – Duygusal zekayı artırmak ve stres düzeylerini yönetmek için uykunun önemi inkar edilemez. Uyurken, beyniniz tamamen şarj olur. Yeterince uyumadığınızda, kendinizi kontrol etme ve dikkat etme yeteneğiniz azalır. Stres seviyenizi artırır. Uyku eksikliği, stres hormonu seviyelerini tek başına yükseltir. Stresli projeler genellikle uyku vakti olmadığınızı hissetmenize neden olabilir. İyi bir gece uykusu için zaman ayırmanız, sizi kontrol altına almanızı engelleyen şeylerden korur.

Baskı altında sakin kalmak ve duyguları yönetmek herkes için zor olabilir. Becerileri geliştirmek önemlidir. Performansınızı artırmak ve stresli durumlarla daha etkili bir şekilde başa çıkmak için bu adımları takip etmeyi deneyebilirsiniz. Duygusal zekanızı güçlendirdikçe, daha iyi performans sergileyebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir