İyi bir dinleyici olmak, etkili iletişim kurmanın en önemli unsurlarından biridir. Hem özel hayatta hem de iş hayatında karşımızdaki insanların söylediklerini anlamak, duygularını anlamak ve onlara doğru tepkiler vermek için iyi bir dinleyici olmak önemlidir.
Peki, iyi bir dinleyici olmanın sırları nelerdir? İşte adım adım rehberimiz:
- Konuşmayı bırakın: İlk yapmanız gereken şey, konuşmayı bırakmaktır. Çünkü konuşurken dinleyemezsiniz. Lindsay Lavine, bir pazarlık, görüşme ya da iş bağlama esnasında daha az konuşanın daha avantajlı olduğunu belirtiyor. Bu stratejik üstünlükten vazgeçmeyin.
- Sessizliğe alışın: Sessizlik rahatsız edici olabilir. St. Joseph Üniversitesi işletme profesörü Eric Chen, “toplumumuzun çok konuşan insanları ödüllendirdiğini ve bu sebeple dinlemeyi unuttuğumuzu” söylüyor. Oysa dinlemenin, size düşünme fırsatı vermesi gibi, sayılamayacak kadar çok sayıda avantajları var.
- Hedefinizi belirleyin: İletişim amacınızı aklınızdan çıkarmayın. Bu şekilde konuştuğunuzda sizi cevabınıza götürecek soruları daha kolay sorarsınız ve karşı tarafa yalnızca, ikinize de katkıda bulunacak şeyleri söylersiniz.
- Sözcükleri gözünüzün önüne getirin: Dinlerken karşınızdakinin söylediği kelimeleri gözünüzün önüne getirin. Bu taktik sayesinde, konuşanın gözlerinin içine bakarken durmadan ne cevap vereceğinizi düşünmek yerine, daha kritik olan dinleme işlemini tam anlamıyla gerçekleştirebileceksiniz.
- Beden dilini okuyun: Beden dili, karşınızdaki kişinin söylemediklerini de ortaya çıkarabilir. Yüz ifadesi, el hareketleri, duruş gibi beden dilini okuyarak, karşınızdaki kişinin duygularını anlamak daha kolay olacaktır.
- Empati kurun: Dinlemek sadece duymak değildir. Dinlediğiniz kişinin duygularını anlamaya çalışmak ve ona empati kurmak da önemlidir. Bu sayede, karşınızdaki kişiye anlaşıldığını hissettirirsiniz.
İyi bir dinleyici olmak, başarılı iletişim kurmanın önemli bir parçasıdır. Dinleyerek, karşınızdaki kişinin duygularını anlayarak daha etkili bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Konuşmayı bırakmak, sessizliğe alışmak, hedefinizi belirlemek, sözcükleri gözünüzün önüne getirmek, beden dilini okumak ve empati kurmak, iyi bir dinleyici olmanın anahtarları arasındadır. Bu beceriyi geliştirmek, hem özel hem de iş hayatında size birçok fayda sağlayacaktır.