1. Anasayfa
  2. Rehber

Resmi Ortamlarda Zarif Bir Ayrılış: Nazik Yöntemler ve İpuçları

Resmi Ortamlarda Zarif Bir Ayrılış: Nazik Yöntemler ve İpuçları
0

Samimi ortamlarda izin istemek genellikle çok daha kolaydır. Uygunsuz olacağı düşüncesi bir yana, bu tür yerlerde mazeret göstermeden ayrılma lüksünüz bile olabilir. Ancak resmi bölümlerde, iş görüşmelerinde, mülakatlarda, toplantı ve seminerlerde “Peki bir düşüneyim” demek genel olarak kabul gören bir kural değildir.

Bazen önemli organizasyonlardan, yemeklerden, toplantılardan ayrılmak kolay olmayacaktır. Ama yine de bakış açınızı bir süreliğine ya da tamamen terk etmenize neden olacak cezalar var…

“Lavabo ne taraftaydı?”
Sıklıkla işe yarayan, denenmiş ve doğrulanmış seçeneklerden biridir. Düşük seviyeli bir cümle gibi bu sorunuz var. Tamamen sohbetin dışında olmasa da başka bir konuya geçiş yakaladığınız anda bu cümleyi kullanabilirsiniz. İş geçmişinizi kaydetmek isteseniz bile yanınızda götürebilirsiniz. O zaman konuşma ya da harekete geçme sırası size gelecek çünkü zemin zaten birimleri tam olarak koruyamayacak.

“Sanırım cüzdanımı/telefonumu/çantamı diğer odada unuttum. Kaybolmadan hemen alacağım”
Bundan daha ciddi bir mazeret olamaz. Çünkü gerçekten acil bir durum. Elbette hoş karşılanacaksınız. Sohbet sırasında böyle bir bahane uydurduğunuzda sizi kim suçlayabilir? Ancak doğal olarak unuttuğunuz ve istediğinizi iddia ettiğiniz eşyanın “İşte burada” ibaresi ile ortada olmaması gerekir.

“Kendime içecek bir şeyler alacağım. Sen de ister misin?”
Bir randevuyu daha kibarca bölemezsin. Ayrıca, “hayır” derse, yapmak istediği her şeyi yapmak için yeterli zamanınız olur. Senin yanında rahat edeceği bir noktaya gelmek istiyorsa, mesele çoğunlukla oradan başka insanlarla bir araya gelmek, bağları koparmak ve yeni sohbetler açmaktır.

“Mix’i de mi seviyorsun? Y de x’i seviyor. sizi tanıştırayım”
İş görüşmelerine görüşmeciyi geçirmek sizi kesinlikle görüşmeden uzaklaştıracaktır. Bütün bu cümle, çok naif bir yöntem olmasının yanı sıra, onun iyi bir melek olduğunu da gösteriyor. Ayrıca onları tanıştırıp sohbete başladığınızda “Siz sohbete devam edin” dediğiniz anda sonsuza dek uzaklaşabilirsiniz.

Konuşmacıya katılma isteği
Bir konferanstaysanız ve sıkıcı olmayan bir sohbetin içindeyseniz, “Konuşmacı ayrılmadan önce bir şey soracağım” diyerek sohbetten hızlıca uzaklaşabilirsiniz.

Nezaket her zaman önemlidir
Çok naziksin, o yüzden “Peki, daha fazla vaktini almayacağım” demenin zamanı bile olmadığını düşün. Sırf vakit geçirmek için yani kullanmamak için gitmek istiyor orası senin değil mi?

Flört iletişim kutusundan ayrılma
“Çok verimli bir görüşme oldu. Bu konuyu ekip arkadaşlarıma acilen iletmeliyim.”

“Tanıştığıma memnun oldum. Bu arada, kartvizitiniz yanınızda mı? İşte benim…”

Bu cümleler giriş diyaloğunu uzatmak için de faydalı olabilir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir